Sponsor Reklam

header ads

Dudak karıncalanması nasıl geçer

Not :Bu yazı bilgi amaçlıdır. Kesinlik için hekime başvurunuz. 



Vücuttaki duyumlar, sinirler ve hücrelerden oluşan vücudun sinir sistemi yoluyla iletilir.
Beyin ve omurilik merkezi sinir sistemini oluşturur ve vücudun geri kalan kısmı periferik sinir sisteminini oluşturur.
Periferik nöropati , periferik sinir sistemindeki sinir hasarını belirtir. Sık karşılaşılan bir belirti, uyuşma veya karıncalanma hissidir. Vücudun, dudaklar da dahil olmak üzere tüm kısımlarını etkileyebilir.
Periferik nöropati genellikle dudak karıncalanmasına neden olmaz. Sıklıkla, hassas deri veya soğuk hava gibi dudakları etkileyen geçici koşullar bunun başlıca nedenleridir.
Dudak karıncalanması aniden gelişti ise ciddi olumsuzluklar aranabilir.
Karıncalanan dudakların 10 nedeni
Aşağıdakileri de içeren, karıncalanan dudak veya uyuşukluğa neden olabilecek çeşitli koşullar vardır:
1.Alerjiler
Dudakları etkileyen alerjik bir reaksiyon, genellikle anjioödem olarak bilinen derinin altındaki bir şişlik olarak görülür .
Çoğunlukla yiyecek veya ilaç alerjisi sebep olur. Bir kişi potansiyel tetikleyicileri takip ederek bir tıp uzmanının alerjiyi teşhis etmesinde yardımcı olabilir.
Şiddetli bir reaksiyon durumunda, bir kişi anafilaksi belirtilerinin farkında olmalıdır . Belirtileri nefes alamama, solgunlaşma veya çökermesi durumunda acilen tıbbi bakıma ihtiyaç vardır.
2. Çatlamış dudaklar
Çatlamış veya kırık dudaklar genellikle boğazdandır. Dudakların kışın, sıcak iklim koşullarında çok kuru kalması veya birisinin egzama gibi cilt durumunda olması durumunda bu olabilir .
Nemlendirici bir dudak kremi kullanılması cildi daha yumuşak yapabilir ve çatlamayı veya yarılmayı önleyebilir.
Çatlamış, ağrılı dudaklı bir kişi, daha fazla tahrişe neden olacak hiçbir madde içermeyen, vazelin gibi ürünler kullanılmalıdır.
3. Yara Üzeri
Soğuk bir ağrının ilk işareti , ağızda ve dudaklarda karıncalanma ya da yanma hissi yaratır ve sıvı ile dolu küçük yaralar halinde gelişir.
Yaralar , çok bulaşıcı olan ve öpüşme gibi yakın temasla kişiden kişiye geçen herpes simpleks virüsünden kaynaklanır . Virüs genellikle inaktif ancak zaman zaman soğuklarda patlayabilirler.
Üzük yaralar genellikle 7 ila 10 gün içinde tedavi edilmeksizin iyileşirler , ancak bir kişi karıncalanma hissi verir dudakları iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabildiğinde antiviral bir krem ​​kullanır.
4. Zona
Çoğu çocuk bir noktada su çiçeği yaşar . Ancak, iyileştikten sonra virüs vücutta pasif kalır. Daha sonra hayatta, zona olarak , ciltteki kaşıntı, yanma veya karıncalanma duygusunun yanı sıra ağrılı kabarcıklar veya döküntülere neden olan bir enfeksiyon ortaya çıkabilir .
Zona, dudaklar da dahil olmak üzere vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir ve ilk belirti sıklıkla karıncalanma ya da yanma özelliğine sahiptir. Bunu, kendi başına veya bir kümede görülebilen deride sıvı dolu kabarcıkların gelişimi izleyecektir.
Antiviral ilaçlar ağrıları azaltabilir ve özellikle de semptomlar görülür görülmez götürülürse kabarcıkların iyileşmesine yardımcı olabilir. Rahatlatıcı, stres azaltmak ve kabarcıklara serin, nemli bir bez koymak semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir.
5. Sinir hasarı
Nöropati, yanık gibi deriye fiziksel hasar neden olabilir.
Dudaklar aşırı sıcak veya soğuğa maruz kalırsa, güneş yakarsa veya çamaşır suyu gibi toksik bir madde ile temasa girerse sinirlere zarar verebilir ve karıncalanma, uyuşma ve ağrıya neden olabilir.
6. İnme
Konturlar beyindeki kan akışının kesilmesiyle oluşan acil bir tıbbi durumdur. Felç belirtileri çok hızlı bir şekilde ortaya çıkar, bu nedenle birisi aşağıdaki semptomlardan herhangi birine sahip olduğunda acil yardım aramalıdır:

  • Ani uyuşma veya zayıflık vücudun bir tarafında
  • Denge kaybı veya baş dönmesi
  • Konuşma karışıklığı veya zorluk
  • Belirgin bir sebep olmaksızın şiddetli bir baş ağrısı
  • Sarkık yüz, ağız veya göz
7. Kraniyal sinir travması
Kafa sinirleri beyinden başa ve yüze doğru hareket eder ve hareketi ve sansasyonu kontrol eder.
Beynin sarsılması veya yaralanması , bu sinirlere zarar verebilir ve çalışmalarını etkiler.
Yüz siniri kafa sinirlerinden biridir. Hasar görürse, yüzünde sansasyon kaybına neden olabilir; dudaklarda karıncalanma veya uyuşma hissi bulunur.
Her türlü kafa travması ciddi olabilir ve her zaman bir tıp uzmanı tarafından kontrol edilmelidir.
8. Panik atak
Bir panik atak semptomu iğne batması hissi verebilir. Karışıklık hissi dudaklara nefes darlığı ve kalp sıkışması gibi belirtiler eşlik ederse, birinin panik atak geçirdiği ya da yakalandığının bir işareti olabilir.
Bir panik atak çok üzücü olabilir, ancak genellikle sadece 5-20 dakika sürer. Panik ataklar düzenli olarak gerçekleşirse bir sağlık uzmanına danışın, çünkü tedavi ve destek hakkında tavsiyelerde bulunmanıza yardım alırsınız.
Lupus
Lupus , bağışıklık sisteminin sinirler de dahil olmak üzere vücudun birçok bölgesini etkileyebilen bir hastalıktır. Sinirleri çevreleyen doku şişmişse, basınç, sinirlerin bilgi iletme yeteneğini etkileyebilir.
Lupus semptomların sayısı nedeniyle teşhis etmek çok zor olabilir. Sinir sisteminde hasar olduğuna işaret eden diğer belirtiler, görme, baş dönmesi, yüzü etkileyen ağrı veya sarkmış bir gözkapağı ile ilgili sorunları içerir.
10. Raynaud fenomeni
Bu durum vücudun en uzak kısımlarına, örneğin eller ve ayaklar gibi kan akışını etkiler, aynı zamanda dudakları ve dili etkileyebilir.
Kan damarları aşırı soğuk, karıncalanma veya uyuşma hissi yaratan daralma ile soğuktan veya strese tepki verecektir. Ayrıca vücudun etkilenen kısmı beyaz veya maviye dönüşebilir.
Raynaud fenomeni olan biri, sıcak ve kuru tutmaya, stres azaltmaya ve semptomlarını azaltmak için gerekirse sigara bırakmaya özen göstermelidir.
Not: Bu yazı bilgi amaçlıdır. Kesinlik için hekime başvurunuz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar